Normal_12625

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) opende recent een speciale verpleegafdeling Ouderenpsychiatrie omdat volgens de nieuwe hoogleraar ouderenpsychiatrie van het UMCG Richard Oude Voshaar goede psychiatrische behandelingen voor ouderen hard nodig is. Door de vergrijzing zijn er steeds meer ouderen die, vaak naast hun lichamelijke ziekten, ook psychiatrische stoornissen hebben, zo meldt de website van het UMCG.

Ouderen worden steeds kwetsbaarder om meerdere lichamelijke ziekten tegelijk te krijgen. Een groot deel van deze ouderen met zogeheten multimorbiditeit kampt ook met psychiatrische klachten, zoals depressies en angst. De behandelingen die zij krijgen zijn meestal getest op gezondere en 'jongere' ouderen. Daarom is onderzoek naar goede psychiatrische behandelingen voor ouderen hard nodig, stelt Oude Voshaar.

De hoogleraar zal zich met zijn onderzoek specifiek richten op het verbeteren van de psychiatrische problematiek bij lichamelijk kwetsbare ouderen en ouderen met beginnende cognitieve stoornissen.

Samen met het Noord-Nederlandse LifeLines-onderzoek, een grootschalig langlopend bevolkingsonderzoek van het UMCG, en de Nederlandse Studie naar Depressie bij ouderen (NESDO) gaat Oude Voshaar en zijn collega's kijken naar de effecten van lichamelijke kwetsbaarheid en cognitief functioneren op de diagnostiek en het beloop van depressie en angst.

Het UMCG heeft twee jaar geleden ouderenpsychiatrie als speerpunt benoemd. Het opzetten van een psychiatrische verpleegafdeling speciaal voor deze kwetsbare ouderen past hierin. Inmiddels is een volledig zorgprogramma ouderenpsychiatrie opgezet.

© Nationale Zorggids / Jannes Oosterveld