Normal_vumc_vrije_universiteit_medisch_centrum_amsterdam

AMSTERDAM - In de jaren tachtig en negentig overleefde slechts 16 procent van de kinderen met acute myeloide leukemie (AML). Twintig jaar later is dat percentage gestegen naar 36 procent, zo blijkt uit een snet verschenen publicatie in het toonaangevende tijdschrift Journal of Clinical Oncology.

De stijging is te danken aan de introductie van een nieuwe behandeling met een nieuw en effectief medicijn, liposomaal daunorubicine. Het heeft volgens hoogleraar kinderoncologie Gert-Jan Kaspers van het VU medisch centrum in Amsterdam ervoor gezorgd dat er nu elk jaar in Europa tientallen kinderen meer genezen van deze ziekte.

Het onderzoek werd verricht onder ruim 500 kinderen in twintig landen wereldwijd, die behandeld waren voor deze vorm van leukemie, maar bij wie de ziekte toch was teruggekeerd.

Binnenkort start de groep van Kaspers een Europees vervolgonderzoek waarbij een ander nieuw geneesmiddel, gemtuzumab ozogamicine, zal worden onderzocht om de kansen op genezing van kinderleukemie nog verder te verbeteren.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz