Behandeling chronische diarree met fecesdonatie

AMSTERDAM - Uit onderzoek uitgevoerd in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam blijkt dat fecesdonatie uitkomst biedt bij de behandeling van infecties met een bepaalde darmbacterie.

Normaal kan het immuunsysteem darminfecties met de bacterie Clostridium difficile onder controle houden. Soms is echter antibioticagebruik nodig, wat de darmflora sterk kan verstoren. Een dergelijke behandeling doodt namelijk ook gezonde darmbacteriën, met als gevolg moeilijk te behandelen diarree. Meer antibiotica zijn dan nodig, waardoor Clostridium difficile weer kan opduiken.

Een betere oplossing lijkt fecesdonatie. Hierbij wordt verdunde feces van gezonde vrijwilligers toegediend in de darm. 43 patiënten die een hardnekkige infectie met de bacterie hadden kregen in het AMC verschillende behandelingen. Maar liefst 94 procent van de fecesgroep waren van hun chronische diarree verlost na een of twee behandelingen. Bij een groep die een antibioticum kreeg herstelde 31 procent en bij een groep die daarnaast een darmspoeling kreeg was dit slechts 23 procent.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten