Edith Schippers

DEN HAAG (Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weet niet wie de eigenaar van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis is. Dat schrijft zij donderdag in antwoord op Kamervragen van de SP.

"Ik heb begrepen dat aandelen gekocht zouden zijn door een van de kapitaalverschaffers", schrijft Schippers. "Ik heb niet kunnen vaststellen hoeveel procent verkocht is. Op het moment is het geen openbare informatie wie de aandeelhouders van een bv zijn, tenzij er slechts één aandeelhouder is." De minister schrijft verder dat het kabinet wetgeving voorbereidt om hier een eind aan te maken.

NRC Handelsblad schreef vorige maand dat onder meer een vastgoedmaatschappij uit Velsen-Noord een van de nieuwe eigenaren is. Het ziekenhuis zou voor vijf miljoen euro aan aandelen hebben verkocht.

Schippers vreest niet voor de continuïteit van het ziekenhuis. "Het hebben van een aantal aandeelhouders of privaatkapitaalverschaffers betekent niet dat de continuïteit van het ziekenhuis sneller in het geding komt." Het kan ook juist zorgen voor stabiliteit in de financiering en een stabiel eigen vermogen, aldus de bewindsvrouw.

De minister schrijft verder dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg erop toeziet of de zorg die wordt geleverd op orde blijft.