Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)

(Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat er strengere regels komen voor het op de Europese markt brengen van medische hulpmiddelen, zoals kunstheupen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van de IGZ.

Aan de hand van de omstreden 'metaal-op-metaal-heupimplantaten' onderzocht de IGZ de hele keten; van het introduceren op de markt van hulpmiddelen tot de toepassing ervan bij patiënten. Daaruit bleek dat veel partijen in de keten tekortschieten.

Zo zou voordat implantaten op de markt worden gebracht de veiligheid onvoldoende zijn onderzocht. Ook zou er onvoldoende adequaat zijn ingegrepen bij signalen van onverwachte problemen met de hulpmiddelen.

De IGZ benadrukt ook dat bijwerkingen van implantaten vaker door de arts gemeld moeten worden aan de fabrikant. Ook benadrukt de inspectie het belang van het goed voorlichten van patiënten over de risico's van een behandeling en moeten patiënten met problemen zorgvuldiger worden gevolgd.

De onveilige metalen heupen, waarbij metaaldeeltjes in het bloed kunnen komen bij intensief gebruik, worden sinds vorig jaar niet meer in Nederland verkocht.