Logo_adrz_admiraal_deruyter_logo

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) krijgt een geautomatiseerd laboratorium. In Goes en Vlissingen wordt nieuwe apparatuur van Siemens Healthcare Diagnostics geplaatst. Het overgrote deel van de laboratoriumonderzoeken wordt voortaan automatisch uitgevoerd, waardoor uitslagen binnen een uur beschikbaar kunnen zijn op alle locaties van het ADRZ.

De installatie van de nieuwe apparatuur zal veel tijdwinst opleveren. Door de automatisering worden onderzoeksuitslagen voor medisch specialisten en aanvragers uit de eerste lijn, zoals huisartsen en kraamzorg, veel sneller beschikbaar.

Op dit moment is er losse apparatuur voor alle verschillende routinebepalingen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende apparaten voor het bepalen van het cholesterolgehalte, de bloedsuikers, de medicijnspiegel en het aantonen van infecties. Deze losse apparatuur wordt vervangen door één groot systeem, een soort lopende band. De laboratoriummedewerker plaatst het bloedbuisje op het systeem. De kleur van de dop en de barcode geven aan welke onderzoeken nodig zijn. Binnen maximaal een uur heeft het buisje het hele traject doorlopen en zijn de uitslagen bekend. Na een laatste handmatige check worden de uitslagen via de computer verstuurd naar de behandelend artsen. De nieuwe apparatuur zal naar verwachting eind 2013 volledig geïnstalleerd zijn en in gebruik worden genomen.

© Nationale Zorggids