Normal_plofkip

Zeven regionale ziekenhuizen hebben aangekondigd te stoppen met het serveren van plofkip. Hiermee volgen zij de academische ziekenhuizen en negen grote ziekenhuizen die eerder al aangaven dat ze van het plofkipvlees af willen vanwege het slechte dierenwelzijn en het hoge antibioticagebruik bij plofkip. Dat meldt Wakker Dier.

De zwakke doorgefokte plofkippen krijgen veel meer antibiotica in hun korte leven van zes weken dan gezondere kippen met 1, 2 of 3 Beter Leven sterren. De stichting Wakker Dier wil dat alle gezondheidsinstituten in Nederland omschakelen naar beter vlees om het probleem van antibioticaresistentie bij de bron aan te pakken. Minister Schippers schrijft dat detailhandel, horeca en catering kunnen bijdragen aan de oplossing van dit probleem door te kiezen voor duurzaam vlees. Voor de catering in ziekenhuizen is het een logische stap om te kiezen voor diervriendelijk vlees voor patiënten en bezoekers, aldus Wakker Dier.

De regionale ziekenhuizen die inmiddels kip serveren met 1 Beter Leven ster zijn de Antonius Zorggroep in Sneek, het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam, Nij Smellinghe in Drachten en De Sionsberg in Dokkum. Het Deventer ziekenhuis, het Bronovo in Den Haag en het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam zijn omgeschakeld naar kip met 2 Beter Leven sterren of hebben aangegeven dat binnen een jaar te zullen doen.

Plofkip is het meest gehouden dier in Nederland. Het is het gangbare vleeskuiken dat rond zes weken naar de slacht gaat en dan al ruim twee kilo weegt. Ongeveer de helft van de jonge kuikens is kreupel door de snelle groei, overgewicht en leven in de eigen poep. Door de explosieve groei zijn plofkippen vatbaar voor ziektes en daarom krijgen ze veel antibiotica. Volgens recent onderzoek van Universiteit Wageningen bij honderden pluimveebedrijven, kreeg een plofkip in de periode van april 2011 tot april 2012 25,8 dagdoseringen antibiotica per dierjaar. De onderzochte 1-sterkippen kregen in die periode slechts 3,7 dagdoseringen. Dat is maar liefst 85 procent minder. Hoewel het antibioticagebruik op aandringen van overheid en RIVM al flink is terug gedrongen, krijgt een plofkip nog steeds vele malen meer antibiotica dan sterkippen.

Hoog antibioticagebruik stimuleert het ontstaan van resistente bacteriën, zoals EBSL en MRSA. Uit gegevens van de Gezondheidsraad blijkt dat meerdere resistente bacteriën gedeeltelijk hun oorsprong vonden in de vee-industrie. Deze bacteriën zijn een directe bedreiging voor de volksgezondheid.

© Nationale Zorggids