Logo_iknl_integraal_kankercentrum_nederland_logo

(Novum) - Het aantal patiënten dat komt te overlijden na een chirurgische operatie aan kanker is fors gedaald. Uit gegevens van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat het aantal patiënten dat is overleden na een operatie tussen 2010 en 2012 met bijna een kwart is gedaald ten opzichte van de drie jaar daarvoor.

Bij operaties aan maagkanker is de kans op overlijden relatief groot. Het sterftecijfer na een operatie daalde van 6,6 procent naar 5,6 procent. Bij longkankeroperaties werd geen verschil gemeten en bleef het aantal overleden patiënten 2,5 procent. De grootste daling werd gemeten bij nierkankeroperaties. Daar ging de operatiesterfte van 1,4 procent naar 0,9 procent.

Bij de cijfers is gekeken naar patiënten die binnen dertig dagen na een operatie komen te overlijden. De daling heeft volgens het IKNL drie oorzaken: meer chirurgische behandelingen worden uitgevoerd in speciale centra, de opkomst van zogeheten endoscopische chirurgie waardoor minder weefselschade optreedt en de transparantie van zorginstellingen waardoor patiënten kunnen kiezen voor betere ziekenhuizen.