Normal_mst_ingang_haaksbergerstraat_medisch_spectrum_twente

(Novum) - Drie oud-bestuurders van Medisch Spectrum Twente (MST) horen vrijdag het oordeel van het medisch tuchtcollege in Zwolle over hun betrokkenheid bij de zaak van oud-neuroloog Ernst Jansen. Het drietal wordt door vijf oud-patiënten van Jansen verweten signalen over de wanpraktijken van de neuroloog, die bij MST werkte, te hebben genegeerd.

De drie bestuurders, Herre Kingma, Ruud Ramaker en Tom Zijlstra, hebben de individuele gezondheidszorg van patiënten binnen het ziekenhuis geschaad. Dat zegt Yme Drost, die als letselschade-expert de klachten tegen de bestuurders indiende uit naam van de vijf patiënten.

Kingma, oud-bestuursvoorzitter van het MST, liet pas in 2009 onderzoek doen naar de zaak. Hij zou niet eerder weet gehad hebben van de zaak, zei hij volgens RTV Oost bij de behandeling van de zaak, omdat hij pas in 2006 aantrad. Volgens Drost moet hij echter weet hebben gehad van de wanpraktijken van Jansen, ook omdat Kingma werkte als inspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Drost spreekt van een unieke zaak. "Dit soort zaken komt in Nederland niet tot bijna niet voor. Op het moment dat de tuchtrechter een veroordeling uitspreekt, wordt bevestigd dat bestuurders van een ziekenhuis tuchtrechtelijk aansprakelijk zijn bij onvoldoende intern toezicht." Hij wil niet op de straf vooruitlopen, maar volgens hem hopen de patiënten op een 'tuchtrechtelijke tik op de vingers'.

De aan medicijnen verslaafde arts stelde vanaf 1992 jarenlang verkeerde diagnoses als alzheimer, MS en parkinson. Ook schreef hij zware medicijnen voor en voerde hij volgens zijn oud-patiënten onnodige tests uit met ernstige gevolgen. Zijn dossiervorming was volgens de klagers ondermaats en een eenmaal gestelde foutieve diagnose werd niet herzien. Jansen kreeg vorige maand een beroepsverbod opgelegd, al was hij al officieel geen arts meer.

Tegen Jansen loopt nog een strafzaak, waarin het OM vorige maand zes jaar cel eiste. Hij wordt daarin verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, diefstal en valsheid in geschrifte. De uitspraak in die zaak wordt volgende maand verwacht.