Logo_mumc-azm-mu-merk-print_logo

Een samenwerking van vijf Europese academische ziekenhuizen, het zogenoemde THALEA consortium, heeft een marktconsultatie naar telemedicine in Intensive Care Units opengesteld. Een van de ziekenhuizen in het consortium is het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Doel van het project THALEA is het verbeteren en versterken van het gebruik van telemedicine op de Intensive Care. Telemedicine is het gebruik van telecommunicatie en technologie waarmee ziekenhuiszorg op afstand mogelijk wordt. THALEA wil het mogelijk maken om uit verschillende soorten datasystemen informatie over de patiënt te verzamelen. Door de mogelijkheid om advies op afstand te geven kan de regionale zorg aan ernstig zieke patiënten verbeterd worden.

Momenteel wordt er al gewerkt met zulke systemen in een gesloten omgeving, zonder interfaces die op elkaar zijn aangesloten. Hierdoor is het voor professionals niet mogelijk om direct inzage te hebben in relevante gegevens en dat veroorzaakt vertraging in de behandeling.

De ziekenhuizen hopen met de marktconsultatie inzicht te krijgen in de markt, de stand van de techniek, en de toekomstige ontwikkelingen van telemonitoring- en telemedicine-systemen om een haalbare aanbesteding voor te bereiden. De aanbesteding kan interessant zijn voor bedrijven die een R&D contract ambiëren voor samenwerking met ziekenhuizen in meerdere landen.

De marktconsultatie is beschikbaar via http://www.thalea-pcp.eu/market-consultation.

© Nationale Zorggids