Normal_ziekenhuis_voedsel

In het Radboudumc is een nieuwe formule ontwikkeld voor het bereiden en aanbieden van eten en drinken aan patiënten. De formule 'Patient-proof food' bleek als pilot in 2013 al zeer succesvol voor patiënten op de afdeling Oncologie. Dat meldt het Radboudumc.

Tijdens de pilot kregen patiënten hun voeding in zes kleine porties per dag aangeboden. Hierdoor gingen ze beter eten, voelden ze zich prettiger en bleken ze minder medicatie tegen misselijkheid nodig te hebben. Daarnaast werd met de nieuwe manier van eten minder voedsel weggegooid. De patient-proof food formule is niet alleen geschikt voor oncologie patiënten maar ook voor mensen met andere ziektebeelden. Het Radboudumc wil de formule ziekenhuisbreed aanbieden.

Patiënten ervaren het als plezierig en comfortabel om gedurende de dag actief gestimuleerd te worden tot het eten van kleine beetjes. Ook het begrip en positieve aandacht voor de weerzin in eten werd als prettig ervaren. Het feit dat patiënten in patient-proof food fase meer gingen eten en zich prettiger voelden kan mogelijk verklaard worden doordat de hapjes gedurende de hele dag zorgen voor een ‘bodempje in de maag’. Daardoor wordt voorkomen dat patiënten misselijk worden. Patiënten die chemotherapie krijgen, hebben vaak een andere smaak, geurbeleving en verminderde eetlust. Mede hierdoor raken zij conditioneel snel achterop. Terwijl in conditie zijn en blijven juist van groot belang is voor het herstel na chemotherapie en een positief effect heeft op de kwaliteit van leven.

Uit eerder onderzoek onder patiënten met kanker was al bekend dat het reguliere ziekenhuiseten door hen niet als smakelijk en stimulerend wordt beoordeeld. De afdeling Hematologie was daarom al eerder gestart met het aanbieden van meer extraatjes aan alle opgenomen patiënten met kanker. Met de nieuwe formule van patient-proof food gaat het Radboudumc een stap verder.

© Nationale Zorggids