Logo_aed

Van de mensen die op straat getroffen worden door een hartstilstand, is 58 procent al aangesloten op een AED wanneer de ambulance arriveert. Dit blijkt het Arrest-onderzoek in Noord-Holland, waarover cardioloog Ruud Koster deze week schrijft in Medisch Contact.

De defibrillators hangen op diverse plaatsen in kastjes met een groen logo. Het aantal reanimaties met AED is in de afgelopen zes jaar  flink gestegen. In 2006 werd de AED bij 20 procent van de patiënten gebruikt, tegenover 58 procent in 2012. Hierdoor is het aantal patiënten dat levend uit het ziekenhuis wordt ontslagen flink gestegen.

Naar schatting hangen er 60.000 tot 80.000 defibrillatoren in Nederland. De AED is overal te vinden en redt veel levens, maar cardioloog Koster denkt dat er nog verbetering mogelijk is. Doordat de AED de bloedsomloop vaak zelf weer op gang weet te brengen, hoeft de ambulancebemanning niet meer te defibrilleren bij aankomst. Hierdoor kan het voorkomen dat ambulancemedewerkers niet alle informatie over een patiënt meekrijgen en soms ook niet weten of een AED is gebruikt. Ook komt de informatie uit de AED niet altijd terecht bij de behandelend artsen in het ziekenhuis, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Volgens Koster kan de hulp verbeterd worden als de gegevens van de AED in het ziekenhuis uitgelezen kunnen worden. Vrijwel elke AED slaat de gegevens van de patiënt tijdens gebruik wel op, maar die informatie wordt niet automatisch overgedragen aan artsen. Er is geen ICT-verbinding tussen AED en ziekenhuis en de (kostbare) apparaten kunnen niet zomaar worden meegenomen, omdat ze eigendom zijn van winkels, bedrijven of gemeenten.

© Nationale Zorggids