Normal_sigaret_roken

Hoogleraar implantologie Gerry Raghoebar van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) weigert steeds vaker om bij rokers een implantaat in de mond aan te brengen. Hij vindt het niet verantwoord omdat roken de levensduur van implantaten aantast. Dit meldt BN De Stem.

Een implantaat in de mond is een soort titanium schroefje dat in de kaak geplaatst wordt op de plek waar een tand of kies in het gebit verloren is gegaan. Op het schroefje kan een kroon gezet worden om de ontbrekende tand of kies te vervangen. Ook worden implantaten gebruikt om een beugel of kunstgebit vast te zetten. Bij rokers is de kans dat het aanbrengen van een implantaat mislukt groter dan bij niet-rokers.

Andere tandartsen, implantologen en kaakchirurgen willen nog niet zo ver gaan als Raghoebar van het UMCG en rokers weigeren maar ook zij waarschuwen voor de risico's. Bij rokers is de wondgenezing in de mond trager en de kans op ontstekingen groter. Na verloop van tijd kunnen de nieuwe tanden loslaten of lelijk verkleuren. Vooral wanneer eerst een bottransplantatie nodig is voor het plaatsen van een implantaat is roken een belemmerende factor. De nicotine die rokers binnenkrijgen, vertragen de aangroei van het nieuw geplaatste bot. Tandartsen en kaakchirurgen dringen er dan bij patiënten op aan te stoppen met roken.

© Nationale Zorggids