Normal_logo_illu_ovaryb_eierstok_uterus_cervix_overium_wiki_-c_

Het hebben van overgewicht vergroot de kans dat een vrouw eierstokkanker krijgt, zo is vandaag bekend gemaakt in een onderzoeksrapport. Wetenschappers hebben eerder al aangetoond dat overgewicht het risico op alvleesklierkanker, baarmoederkanker, darmkanker, nierkanker, slokdarmkanker, galblaaskanker en borstkanker (bij vrouwen na de menopauze) verhoogt. Het krijgen van eierstokkanker werd tot op heden geweten aan factoren zoals erfelijkheid en leeftijd. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De bevinding dat overgewicht de kans op het krijgen van eierstokkanker vergroot staat in een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Onderzoekers hebben als deel van het Continuous Update Project (CUP) wereldwijde onderzoeksresultaten geanalyseerd. Sterk bewijs is gevonden, aldus Nadia Ameyah directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat het risico op eierstokkanker vergroot wordt door overgewicht en niet alleen maar het gevolg is van factoren waar mensen weinig of geen invloed op hebben, zoals erfelijkheid en leeftijd. Nadia Ameyah vindt deze ontdekking baanbrekend. “Nu weten we dat we niet machteloos staan tegenover eierstokkanker. We kunnen zelf in actie komen om het risico op eierstokkanker te verlagen.”
 
Op de ranglijst van meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen in Nederland staat eierstokkanker op nummer 7. Per jaar worden ongeveer 1300 vrouwen in Nederland gediagnosticeerd met kanker in een eierstok. 5 jaar na de diagnose leeft nog ongeveer 37 procent van de patiënten. Dat komt onder andere omdat eierstokkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt. 
 
© Nationale Zorggids