Logo_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

Volgens de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is het zeer de vraag of de fusies tussen ziekenhuizen leiden tot de verwachte voordelen. De NPCF maakt zich hierover grote zorgen en noemt de situatie urgent.

Volgens de organisaties KPMG Plexus en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) leiden fusies tussen ziekenhuizen lang niet altijd tot concrete verbeteringen in de kwaliteit of zorgkosten. Dat lieten zij gisteren weten aan het Financieële Dagblad.

Directeur van de NPCF Wilna Wind is blij met de bijval, maar vindt dat er snel iets moet gebeuren. 'Op zijn minst is het goed en noodzakelijk dat de ACM het toezicht verscherpt, maar ik vind het nu ook een zaak voor de politiek', aldus Wind. De NPCF tekende in 2013 beroep aan tegen het besluit van de ACM om een fusie tussen twee Brabantse ziekenhuizen goed te keuren.

De NPCF is er voorstander van dat ziekenhuizen goed samenwerken, maar de fusies kunnen volgens Wind ongunstige gevolgen hebben voor patiënten, zoals prijsstijgingen, beperking van de keuzevrijheid en machtsvorming. Voor het verbeteren van complexe en dure zorg is volgens haar vaak helemaal geen fusie nodig.

© Nationale Zorggids