Normal_images__1_

Een project waarbij vrijwilligers een sms'je krijgen als er in de buurt iemand gereanimeerd moet worden heeft een wankel debuutjaar achter de rug. 12 maanden geleden begon het project in Wijk bij Duurstede. Hoewel de resultaten op zich goed zijn, is het moeilijk om mensen te vinden die het project willen leiden. Dit meldt RTV Utrecht. 

 
Het initiatief, dat komt van ambulancedienst RAVU en de Stichting Hartslag, houdt in dat gewone burgers leren een hart-schok-apparaat te bedienen. Als er een iemand gereanimeerd moet worden kan de dichtstbijzijnde vrijwilliger na het ontvangen van het smsje gelijk beginnen met het geven van een hartmassage. Door het vroegtijdig ingrijpen kan de kans op overleving van de patiënt met tientallen procenten toenemen.  
 
In het afgelopen jaar zijn er al diverse mensen gered in Wijk bij Duurstede. De resultaten mogen er zijn, maar het project slaat niet echt aan onder vrijwilligers. Dat zou komen, aldus het team van Wijk bij Duurstede, omdat er een hoop rompslomp aan het project vast zit. Initiatiefnemer Jan Oechies: “Er komt veel bij kijken. Zo moet je een stichting oprichten, zorgen voor een goede nazorg en de kwaliteitseisen voor de zorg moet je ook goed op een rijtje hebben staan." 
 
John van Engelen van de ambulancedienst RAVU ziet desondanks toekomst in het project. “Het project werkt heel goed, want we kunnen er levens mee redden." Inmiddels wordt een dergelijk initiatief ook al uitgevoerd in Woudenberg en er zou interesse zijn in Amersfoort, De Ronde Venen, IJsselstein en Stichtse Vecht. Op maandagavond is er ook een bijeenkomst over het reanimatieproject in Soest. 
 
 © Nationale Zorggids