Normal_download__3_

(Novum/AP) - Luchtvervuiling eist jaarlijks in de wereld ongeveer zeven miljoen levens. Ruim de helft van de sterfgevallen is het gevolg van het inademen van dampen van kachels of kooktoestellen binnenshuis. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Luchtvervuiling is volgens de WHO het belangrijkste gezondheidsrisico dat voortkomt uit het milieu. Het is de oorzaak van ongeveer een op de acht sterfgevallen.

Tot de belangrijkste risico's behoort fijnstof, dat diep in de longen kan raken en irritatie veroorzaakt. Onderzoekers vermoeden ook dat luchtvervuiling kan leiden tot ontstekingen in het hart.

De WHO schat dat ongeveer 4,3 miljoen sterfgevallen in 2012 terug te voeren zijn op vervuilde lucht binnenshuis, voornamelijk door het koken op hout of kool in Azië. Van de naar schatting 3,7 miljoen doden door vervuilde buitenlucht deed zich bijna negentig procent voor in ontwikkelingslanden. De WHO merkt op dat er veel overlap is, omdat veel mensen zowel binnen als buiten vervuilde lucht inademen.

De nieuwe schattingen liggen meer dan twee keer zo hoog als voorheen. Ze zijn voornamelijk gebaseerd op rekenmodellen. De toename is deels te verklaren door betere informatie over de gezondheidseffecten van vervuiling en betere detectiemethoden. Vorig jaar legde de WHO ook een verband tussen luchtvervuiling en long- en blaaskanker.