Normal_psoriasis

Patiënten met de huidziekten psoriasis en artritis psoriatica (PsA) worden vaak onderbehandeld. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van Mark Lebwohl. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Voor het onderzoek werden willekeurige huishoudens gebeld om te vragen of er volwassenen woonden bij wie ooit de de ziekte psoriasis of PsA was gesteld. Hiermee wilden de onderzoekers meer patiënten vinden dan alleen de patiënten die onder behandeling staan. In totaal kregen 139.948 huishoudens een telefoontje en werden 3426 patiënten geïnterviewd uit de Verenigde Staten, Canada en vijf Europese landen.

De onderzoekers vonden een prevalentie van psoriasis en PsA van 1,4 tot 3,3 procent. Veel patiënten hadden last van de symptomen; ongeveer twee derde van de psoriasispatiënten en bijna drie kwart van de patiënten met PsA. Bijna de helft van de psoriasispatiënten (45 procent) was minstens een jaar niet door een zorgverlener gezien. De meeste patiënten met een aangedaan lichaamsoppervlak van vier procent of meer bleken niet behandeld te worden, of alleen met een plaatselijk geneesmiddel zoals crème. Van de patiënten met PsA bleek dit het geval voor 59 procent.

De meest voorkomende klacht bij zowel patiënten met psoriasis als bij patiënten met PsA is jeuk. Dit wordt ook ervaren als de meest vervelende klacht. Desondanks wordt jeuk in geen enkele methode, die momenteel wordt gebruikt om de ziektelast te bepalen, meegenomen. De onderzoekers vermoeden dat de ziektelast door artsen en patiënten nogal verschillend wordt ingeschat.

© Nationale Zorggids