Normal_justitia1

(Novum) - De rechtbank in Assen behandelt de strafzaak tegen voormalig maagchirurg Nick R. (62) van het Scheper Ziekenhuis in Emmen op 15 april. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank vrijdag gezegd. R. zou in 2009 een wondgaasje in de buik van een patiënte hebben laten zitten, met maandenlange pijn tot gevolg.

De in Duitsland wonende ex-arts wordt verdacht van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Hoewel OK-personeel hem erop wees dat er na de operatie één gaasje ontbrak, zou hij niet hebben ingegrepen. Ook wilde hij geen röntgenfoto's laten maken.

Toen de vrouw, die in februari 2009 onder het mes ging om een maagbandje te laten verwijderen, een week na de operatie voor controle kwam, zou R. de grote zwelling op haar buik hebben afgedaan als een bloeduitstorting. Volgens het Openbaar Ministerie had de vrouw drie maanden lang hevige pijn vanwege zwellingen en ontstekingen in haar buik.

Na jarenlang vooronderzoek door het OM is de zaak van het wondgaasje de enige waarin de voormalige maagchirurg strafrechtelijk wordt vervolgd. Er deden de afgelopen jaren nog zestien andere ex-patiënten en nabestaanden van overleden patiënten aangifte van dood door schuld of mishandeling. Die zaken zijn geseponeerd, omdat daarin volgens justitie te weinig bewijs is tegen de voormalige chirurg.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de arts in Nederland uit het BIG-register laten schrappen. Zonder die registratie mag R. niet als arts werken. De rechtbank in Assen heeft één dag uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.