Normal_fruit_groente_eten

Anderhalf miljoen mensen in Nederland hebben last van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) dat klachten geeft als buikpijn en ontlastingsproblemen. Vooralsnog is er geen goede behandeling ontwikkeld voor PDS. In het Groningse Martini Ziekenhuis worden goede resultaten bereikt met het zogenoemde FODMAP-beperkte dieet, dat bij driekwart van de patiënten tot een aanzienlijke verbetering van de klachten zou leiden. Dat meldt het Martini Ziekenhuis.

Het dieet werd in Australië ontwikkeld na de ontdekking van vijf voedingsstoffen, die buikklachten kunnen veroorzaken bij PDS-patiënten. Deze vijf stoffen vormen samen de afkorting FODMAP en zitten in bepaalde groenten, sommige fruitsoorten, een deel van de zuivelproducten en tarwe. Een dieet waarin deze stoffen onder leiding van een diëtist gedurende zes weken worden weggelaten blijkt bij driekwart van de patiënten te leiden tot een sterke vermindering van de klachten.

Maag-Darm-Leverarts Laurens van der Waaij en diëtist Janneke Stevens van het Martini Ziekenhuis vertaalden het dieet naar de Nederlandse eetgewoonten en testten het op patiënten. Bij driekwart van hen leidde het dieet tot verlichting van de klachten. Van der Waaij denkt dat het dieet een oplossing kan zijn voor ruim een miljoen Nederlanders. Wel adviseert hij patiënten om er niet zonder begeleiding aan te beginnen. 'Het dieet is tamelijk ingrijpend en het is van belang het nauwgezet te volgen. Patiënten ervaren het in het begin ook als vrij ingewikkeld, dus adviseer ik altijd er onder begeleiding van een deskundig diëtist aan te beginnen.'

© Nationale Zorggids