Normal_vegetables-241130_640

Om de kans op vroegtijdige dood door hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2 en overgewicht te verkleinen, moet er meer groente en fruit gegeten worden dan de 2 ons groenten en de 2 stuks fruit die het Nederlandse voedingscentrum voorschrijft. Zeker groente, want elke portie verkleint de kans op vroegtijdig sterven met 16 procent. Dit meldt de Gelderlander. 

Britse onderzoekers van het University College London komen tot deze conclusie. De Engelse richtlijn van 5 porties groente of fruit per dag voldoet net zomin als de Nederlandse richtlijn. Om vroegtijdig sterven tegen te gaan heeft een persoon 10 porties groente of fruit per dag nodig, stellen de onderzoekers. Dit staat gelijk aan 300 gram fruit en 375 gram groente per dag. 
 
Groente, zo ontdekten de onderzoekers, is daarnaast gezonder dan fruit. Waarbij een portie fruit de kans op vroegtijdig sterven verlaagt met slechts 4 procent, doet elke portie groente dit met 16 procent. 
 
Er zou dus meer groente en fruit gegeten moeten worden, maar de tendens is juist de mensen hier minder van eten. 
 
© Nationale Zorggids