Normal_mst_ingang_haaksbergerstraat_medisch_spectrum_twente

(Novum) - Artsen van het Medisch Spectrum Twente (MST) en de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) hebben tussen 2000 en 2012 grote fouten gemaakt bij de behandeling van schaamlipkanker. Dat hebben de ziekenhuizen bekendgemaakt op hun website. Door de fouten is de kanker bij mogelijk zeven vrouwen teruggekeerd in de lies. Drie van hen zijn aan de ziekte overleden, schrijft De Twentsche Courant Tubantia woensdag.

MST-topman Bas Leerink stelt in de krant dat 'niet met zekerheid is te zeggen' dat het overlijden het directe gevolg is van de behandeling. Hij erkent echter wel dat de overlevingskansen van de zeven vrouwen aanzienlijk waren verminderd, namelijk 30 in plaats van 75 procent.

Eind 2012 werd ontdekt dat bij opvallend veel vrouwen de kanker weer terugkwam in de liesstreek. Interne en externe onderzoeken naar de behandeling van 56 vrouwen toonden aan dat de zogeheten schildwachtklierprocedure 'niet volgens protocol' was uitgevoerd. "Hierdoor is de veiligheid van deze operatie niet bij alle patiënten voldoende gewaarborgd geweest", aldus Leerink in een verklaring. Mogelijk waren de artsen vanwege het relatief lage aantal patiënten te onervaren in de complexe operatie, concluderen de onderzoekers.

Alle patiënten die deze behandeling ondergingen zijn inmiddels geïnformeerd en worden begeleid door het ziekenhuis. Ook komt er een diepgravend onderzoek naar de gynaecologische kankerbestrijding van het MST. De betrokken artsen zijn niet langer werkzaam in dit vakgebied.

De achttien vrouwen die bij de Zorggroep Twente zijn behandeld hebben volgens dat ziekenhuis 'geen nadelige medische gevolgen' ondervonden. De ziekenhuisleiding 'betreurt' de kwestie "We nemen als ZGT de verantwoordelijkheid naar onze patiënten. Hun belang staat voorop", stelt bestuurslid Ton Ruikes in een persverklaring. "We hebben vanzelfsprekend volledige openheid gegeven aan de belangrijke direct betrokkenen, namelijk de patiënten, hun naasten, hun huisarts en de Inspectie voor de Gezondheidszorg." Met het oog op de 'rust en privacy' van de vrouwen doet de ZGT verder geen mededelingen.

Volgens KWF Kankerbestrijding wordt de diagnose schaamlipkanker in Nederland jaarlijks bij ongeveer 320 vrouwen gesteld. Meer dan de helft van deze vrouwen is ouder dan 70 jaar.

De schildwachtklierprocedure is een handeling die artsen uitvoeren om te voorkomen dat klieren uit de liesstreek moeten worden verwijderd. Dat laatste is namelijk veel belastender voor de patiënt. Maar om deze ingewikkelde behandeling goed uit te voeren moeten artsen haar vaak uitvoeren om hun niveau op peil te houden.