Normal_climbing-helmet-61010_640

Per jaar lopen 76.000 sporters een hoofdwond op, waarvan 14.000 op de spoedeisende hulp behandeld moeten worden. 3200 van deze mensen lopen hersenschade op en bij 6 mensen per jaar is het hoofdletsel zo ernstig dat ze er aan overlijden. Dit meldt het Algemeen Dagblad naar aanleiding van onderzoek van VeiligheidNL. 

De sporten waarbij de meeste hoofdwonden opgelopen worden zijn wielrennen, paardrijden en voetbal. In meer dan 3000 gevallen leidt een sportongeluk hierbij tot hersenletsel uiteenlopend van een hersenschudding tot een zware kneuzing. Directeur Marco Brugmans van VeiligheidNL pleit dan ook voor het dragen van hoofdbescherming om dergelijk letsel te voorkomen. “Eigenlijk zou er één sporthelm moeten komen,” aldus Brugmans. "Dan hoef je bijvoorbeeld geen twee helmen mee te nemen als je op de racefiets naar de schaatsbaan gaat.”
 
De schade blijkt vaak groter dan gedacht en deel van het probleem, aldus VeiligheidNL, is dat er lang niet altijd gelijk wordt herkend dat er hoofdletsel is. Hoe sneller er behandeld wordt hoe kleiner de gevolgen bij een hoofdwond, aldus Riekie van Nies van de Hersenstichting. Er is daarom een app gestart vandaag waarmee mensen snel kunnen inschatten of er mogelijk hersenletsel is. Van Nies: “Het is zinvol om snel te controleren wat er aan de hand is. Wie buiten bewustzijn is geweest, kan een inwendige bloeding hebben.”
 
Uit het onderzoek van VeiligheidNL kwam daarnaast naar voren dat kinderen die letsel opgelopen hebben veel vaker kampen met depressies en sociale problemen dan kinderen zonder letselgeschiedenis.
 
© Nationale Zorggids