Afbeelding over het maken van een mammogram

De eerste resultaten van een nieuwe techniek om borstkanker af te beelden, de zogenoemde PAMmografie, zijn positief. Momenteel wordt borstkanker gelokaliseerd met de mammografie. De PAMmografie maakt gebruik van licht en geluidsstraling in plaats van röntgenstraling. Dit meldt de NOS. 

Michelle Heijblom promoveert vandaag aan de technische Universiteit Twente. Zij deed onderzoek naar de PAMmografie voor haar promoveren. 
 
De PAMmografie is een pijnloze techniek. De mammografie heeft twee nadelen, aldus Heijblom. “Allereerst wordt er gebruik gemaakt van röntgenstraling. Te veel straling kan leiden tot schade aan gezonde cellen. Bovendien vindt bij mammografie compressie van de borst plaats." Dit kan door vrouwen ervaren worden als pijnlijk en vrouwonvriendelijk. 
 
De PAMmografie maakt een beeld van de borstkanker door licht en geluidsstraling. Een belangrijke vraag daarbij was of de techniek werkt bij verschillende weefsel samenstellingen. "Bij 73 patiënten met borstkanker hebben we gekeken of de techniek werkte. Op één geval na was de kanker in alle gevallen te lokaliseren," legt Heijblom uit. Veel klierweefsel was bijvoorbeeld geen belemmering voor de beeldvorming. 
 
De PAMmografie is nog geen gangbare medische praktijk en zal eerst nog verder doorontwikkeld moeten worden. Toch zijn de resultaten interessant, zo vindt ook een radioloog van het Nederland Kanker Instituut. De PAMmografie is, aldus de radioloog, "een veelbelovende techniek waarvan we de ontwikkelingen zeker volgen."
 
© Nationale Zorggids