Normal_ambulance_2

(Novum) - De eerste Koningsdag in Amsterdam is goed verlopen. Dat meldt de gemeente Amsterdam zondag. Zo waren er 89 minder spoed- en ambulanceritten nodig in vergelijking met Koninginnedag in 2012. Toen moesten de hulpdiensten nog 428 keer uitrukken.

Ook de EHBO-posten hadden het minder druk dan twee jaar geleden. 209 keer werd zaterdag aangeklopt voor hulp tegenover 430 keer in 2012. Het aantal aanhoudingen is iets gestegen. De politie arresteerde 135 mensen, twee jaar geleden waren dat nog 124. Het totaal voor dit jaar komt daarmee op 212, want tijdens Koningsnacht werden al 77 aanhoudingen verricht.

Al met al is het totaalbeeld van de dag vergelijkbaar met Koninginnedag 2012, zo stelt de gemeente. Burgemeester Eberhard van der Laan laat weten dat het een 'gezellig en sfeervol' feest was. "Ik heb het met eigen ogen gezien. Het was echt leuk in de stad."

Schoonmaakploegen en alle anderen die aan het werk zijn geweest, krijgen een pluim van de burgemeester. "Vele honderden mensen zijn in touw geweest namens de stad. Zij verdienen een groot compliment voor zo'n feestelijke en sfeervolle dag. Dat geldt voor politie, brandweer, de GHOR en de toezichthouders maar ook de organisatoren van de dance-events en het grootwinkelbedrijf en de detailhandel."

Van der Laan koos met ingang van 2012 voor een nieuwe opzet van het Oranjefeest. Dit hield onder meer in dat grote dance-events werden geweerd uit de binnenstad en voortaan aan de rand van de stad gehouden moesten worden. Daardoor werd het publiek beter verspreid. Daarnaast werd een speciaal alcoholbeleid ingevoerd. Mensen mogen daardoor niet meer dan één drankje bij zich hebben op straat.

Het beleid lijkt volgens de gemeente te werken gezien het dalend aantal ambulanceritten en de verbeterde sfeer in de stad.