thorax röntgenfoto

Longkanker wordt voor het einde van dit decennium de dodelijkste vorm van kanker voor vrouwen in Europa. Steeds minder patiënten overlijden aan kanker. Alleen de sterftecijfers voor longkanker (onder vrouwen) en alvleesklierkanker (onder mannen en vrouwen) nemen toe. Dit meldt Trouw. 

Epidemioloog Matteo Malvezzi van de universiteit van Milaan concludeert na analyse van de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie en Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie.
 
Momenteel is borstkanker nog de meest dodelijk vorm van kanker. De verwachting is echter dat het komende jaar 8 procent minder patiëntes sterft aan borstkanker dan in 2013. Het aantal vrouwen dat zal komen te overlijden aan longkanker zal naar verwachting 9 procent stijgen komend jaar. Vrouwen begonnen op grote schaal met roken in de jaren zestig en zeventig. Deze vrouwen zijn inmiddels tussen de 60 en 70 jaar; de leeftijd waarop de ontwikkeling van longkanker het meest waarschijnlijk is. 
 
Al jaren is roken de belangrijkste oorzaak van sterfgevallen door kanker. Longkanker is daardoor momenteel onder mannen al de meest dodelijke vorm van kanker. Sterfgevallen onder kankerpatiënten, met uitzondering van long- en alvleesklierkanker, zijn de afgelopen 25 jaar onder de mannelijke patiënten met 26 procent afgenomen en onder vrouwen met 20 procent. 
 
Alvleesklierkanker is bij ongeveer een derde van de sterfgevallen het gevolg van tabakgebruik. Het aantal europeanen dat de afgelopen jaren zijn gaan roken is echter minder geworden, terwijl het aantal doden door alvleesklierkanker toe blijft nemen. "We weten niet hoe dat komt", zegt onderzoeker Carlo La Vecchia tegen The Independent. "Naast roken zijn diabetes, obesitas en overmatig alcoholgebruik oorzaken van alvleesklierkanker, maar samen met roken verklaren ze nog geen 40 procent van de sterfgevallen."
 
Alvleesklierkanker is een ziekte met weinig symptomen, waardoor de kanker vaak pas opgemerkt wordt als behandeling geen nut meer heeft. Het overlijdensrisico bij alvleesklierkanker is dan ook hoger dan bij de 21 andere meest voorkomende vormen van kanker. Van de mensen met deze vorm van kanker leeft slechts 5 procent langer dan vijf jaar na de diagnose. 
 
© Nationale Zorggids