Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Chirurgische ingrepen die in het weekend worden uitgevoerd brengen een hogere kans op overlijden met zich mee. Dat blijkt uit een Duits onderzoek dat werd uitgevoerd tussen 2006 en 2011, zo meldt Nu.nl.

Onderzoekers van het Charité - Universitätsmedizin Berlin (een samenwerkingsverband tussen twee Berlijnse universiteiten) presenteerden hun bevindingen dit weekend tijdens een congres van de Europese maatschappij voor anesthesiologie (ESA). Zij verzamelden data van in totaal 218.758 patiënten die behandeld werden tussen 2006 en 2011 aan de twee universiteitsziekenhuizen in Berlijn.

Uit analyse van de data bleek dat het overlijdensrisico variaties laat zien op verschillende tijdstippen  van een dag, week of jaar. Een operatie in de middag bleek een 21 procent hogere kans op overlijden te geven dan op andere momenten van de dag. Voor het weekend en de maand februari lag dat risico respectievelijk 22 en 16 procent hoger.

De onderzoekers hebben vooralsnog geen eenduidige verklaring voor de uitkomsten van het onderzoek. De variaties in het risico op overlijden hebben mogelijk te maken verschillen in verzorging in de middag en in weekenden. Ook kan het zijn dat de mensen die in de middag of in het weekend behandeld werden een zwaarder ziektebeeld hadden. Een nader onderzoek zal dit moeten uitwijzen.

© Nationale Zorggids