Normal_hersenen_tumor_brein_

Wetenschappers van Maastricht UMC+ en MAASTRO Clinic hebben een techniek ontwikkeld om het verloop van kanker bij patiënten te voorspellen met behulp van medische beeldvorming. Door het toepassen van zogeheten 'radiomics' kan voor het eerst een visuele vingerafdruk worden gemaakt met gedetailleerde informatie van een tumor. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van standaard apparatuur dat in ieder ziekenhuis aanwezig is. Dat meldt het Maastricht UMC+.

Met de visuele vingerafdruk kan per individuele patiënt de meest optimale behandeling worden gekozen en ingezet. Een bijkomend voordeel van de nieuwe techniek is dat er geen aanvullende kennis nodig is voor het gebruiken van het computerprogramma, waardoor de kosten laag blijven. De onderzoekers publiceren de veelbelovende resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Tumoren kunnen sterk verschillen in eigenschappen. Zo variëren ze bijvoorbeeld in vorm, grootte of samenstelling. Met medische visualisatietechnieken, zoals een CT-scan, kunnen sommige aspecten op een eenvoudige manier zichtbaar worden gemaakt, maar die afbeelding zegt op zichzelf nog niets over hoe de tumor zich zal gaan ontwikkelen. Met de nieuwe radiomics techniek wordt het nu wel mogelijk om voorspellingen te doen.

Voor het onderzoek zijn 440 eigenschappen van in totaal 1.019 CT-scans van longkanker- en hoofd-halskankerpatiënten in cijfers uitgedrukt, waardoor er een soort visuele blauwdruk ontstaat van een specifieke tumor. 'Met die data kun je bij wijze van spreken het geheim van iedere afzonderlijke tumor ontcijferen,' zegt Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie van Maastricht UMC+. 'Dat is dan ook bijzonder waardevolle informatie waarmee onder andere het verloop van de kanker kan worden voorspeld. Vervolgens kunnen bijvoorbeeld patiënten worden geïdentificeerd die baat hebben bij zwaardere medicatie. En dat op een eenvoudige, niet pijnlijke en kosteneffectieve manier.'

© Nationale Zorggids