Logo_alpe_d_huzes_kanker

Lichamelijke training tijdens en na kanker heeft een positief effect op de fysieke conditie en kwaliteit van leven. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige resultaten van het onderzoeksprogramma  'Alpe d’HuZes Cancer Rehabilitation' (A-CaRe) van verschillende instellingen, gecoördineerd door VUmc. De eerste resultaten van het onderzoek worden op 7 juli gepresenteerd, zo meldt VUmc.

Door adequate behandeling zijn er steeds meer mensen die kanker overleven. Helaas heeft de meerderheid van de (ex-)kankerpatiënten tijdens de behandeling, maar ook jaren daarna nog klachten zoals vermoeidheid, een verminderd fysiek functioneren en een verminderde kwaliteit van leven.

Om deze klachten te voorkomen of verminderen, ging in 2009 het onderzoeksprogramma A-CaRe aan de slag met het ontwikkelen, implementeren en evalueren van passende revalidatieprogramma’s voor verschillende groepen kankerpatiënten.

De beweeg- en trainingsprogramma’s zijn geëvalueerd op vermoeidheid, fysiek functioneren en kwaliteit van leven, waarbij het klinische onderzoeksprogramma in vier trials werd verdeeld voor respectievelijk patiënten na chemotherapie, patiënten tijdens chemotherapie, patiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan en kinderen met kanker.

Het programma wordt gecoördineerd vanuit het EMGO+-instituut van VU medisch centrum. Daarnaast zijn ook Antoni van Leeuwenhoek, het Academisch Medisch Centrum en het Máxima Medisch Centrum zijn betrokken. Op maandag 7 juli 2014 vindt het slotsymposium van het klinisch onderzoek van A-CaRe plaats, waarin de voorlopige veelbelovende onderzoeksresultaten worden gepresenteerd. Meer informatie over het programma is te vinden op www.a-care.org.

A-CaRe wordt gefinancierd door Stichting Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding. Alpe d’HuZes is een actie waarbij duizenden deelnemers, alleen of in een team, de legendarische berg Alped’Huez beklimmen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

© Nationale Zorggids