Normal_dengue_knokkelkoorts_mug

Het Radboudumc adviseert artsen en WK-gangers om in de komende tijd alert te zijn op de symptomen van tropische infecties. Volgens het Nijmeegse ziekenhuis is de kans aanwezig dat voetbalfans thuiskomen met andere ziekten dan alleen Oranjekoorts. Dat meldt het Radboudumc in een persbericht.

Het WK voetbal in Brazilië is door meer dan 3 miljoen mensen bezocht. Ook veel Nederlanders zijn naar Brazilië afgereisd. Nu moeten reizigers naar tropische gebieden altijd al goed opletten voor tropische ziektes, maar met zoveel bezoekers is de kans groot dat er meerdere voetbalfans thuiskomen met bijvoorbeeld dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts. Ook is er kans op een meer zeldzame tropische virusinfectie, zoals die veroorzaakt door het mayarovirus. Over dit virus schreven Claire Slegers en Quirijn de Mast van het Radboudumc onlangs in het Journal of Clinical Virology.

Naar schatting lopen jaarlijks wereldwijd tot 400 miljoen mensen dengue op. Brazilië rapporteerde 1,3 miljoen gevallen van dengue in 2013. Hoewel de piek van het dengueseizoen in Brazilië tijdens het WK al voorbij was, kwam dengue in juni in het noordoosten nog veel voor. De stadions van Fortaleza, Natal en Salvador liggen in dit risicogebied. Quirijn de Mast: 'Bezoekers die de wedstrijden in deze plaatsen hebben bezocht, moeten zich bewust zijn van de eerste symptomen van een tropische infectie. Dokters in Nederland moeten voorbereid zijn op voetbalfans die na het WK langskomen met een tropische ziekte onder de leden.'

Het mayarovirus wordt overgedragen door muggen. Iemand die besmet is met dengue heeft last van koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Daarnaast hebben patiënten van last van een kenmerkende huiduitslag. De symptomen van een mayaro-infectie lijken op die van dengue, maar bij een mayaro-infectie houdt de gewrichtspijn in sommige gevallen veel langer aan.

© Nationale Zorggids