Normal_copyright_stockfreeimages_medicijnen_pillen_medicatie

Om de kans op hiv-besmetting te verkleinen moeten homoseksuelen preventief virusremmers slikken, zo adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit advies geldt ook voor homoseksuelen die condooms gebruiken. Dit meldt de Telegraaf. 

De maatregelen zou er voor kunnen zorgen dat het aantal nieuwe hiv-besmettingen in de komende 10 jaar met 1 miljoen afnemen, aldus de WHO. De kans op het krijgen van hiv wordt met 92 procent verkleind wanneer er preventief virusremmers geslikt worden, dit is aangetoond in onderzoek. Het is voor het eerst dat de WHO een dergelijk advies geeft. 

Homoseksuelen, prostituees, drugsgebruikers, gevangenen, schandknapen en transgenders lopen een verhoogd risico op hiv. Homo's hebben 19 keer meer kans op het krijgen van de ziekte dan de rest van de bevolking. Prostituees 14 keer meer. Drugsgebruikers en vrouwelijke transgenders spannen de kroon; zij hebben 50 keer meer kans op het krijgen van hiv. 

''Maar geen van deze mensen leeft in een isolement'', waarschuwt de organisatie. ''Prostituees en hun klanten hebben partners, sommigen gebruiken drugs, krijgen kinderen. Om de hiv-epidemie een halt toe te roepen moeten juist de risicogroepen worden geholpen.''

© Nationale Zorggids