Normal_mammo_borst_kanker_mammogram

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) hebben een test ontwikkeld waarmee ze kunnen voorspellen bij welke vrouwen het borstkankermedicijn tamoxifen zal aanslaan. Het middel is een van de meest gebruikte medicijnen bij de behandeling van hormoongevoelige borstkanker. Dat meldt Gezondheidsnet.

Van alle vrouwen met borstkanker heeft ongeveer 70 procent een tumor die gevoelig is voor het hormoon oestrogeen. Tamoxifen remt dit hormoon, wat helpt bij het tegengaan van verdere groei van de tumor en uitzaaiingen. Een op de drie vrouwen krijgt ondanks de tamoxifen toch uitzaaiingen. Door de test kunnen artsen voor deze vrouwen tijdig voor een andere behandeling kiezen.

Een groep onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek heeft ontdekt dat de uitschakeling van een bepaald gen ertoe leidt dat borstkankercellen ongevoelig zijn voor het medicijn tamoxifen. Daarnaast vonden ze een reeks andere genen waarvan de activiteit ook samenhangt met de gevoeligheid voor het medicijn. Op basis hiervan konden ze een genenprofiel samenstellen, waarmee bij patiënten kan worden voorspeld of zij wel of niet baat zullen hebben bij het medicijn. De bruikbaarheid van de test werd door de onderzoekers aangetoond bij 680 vrouwen met borstkanker.

De genenprofiel-test is nog niet beschikbaar voor gebruik in de praktijk. De betrouwbaarheid van de test wordt nu eerst onderzocht bij een grotere groep vrouwen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Research.

© Nationale Zorggids