Normal_kwaliteitsvenster

Sinds de introductie van de zogenoemde kwaliteitsvensters, die sinds half mei op de websites van vrijwel alle ziekenhuizen staan, maken patiënten massaal gebruik van de mogelijkheid om de prestaties van hun ziekenhuis online te controleren. De kwaliteitsvensters zijn inmiddels 50.000 keer bekeken. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ).

De vensters bevatten gegevens over onder meer sterfte, patiëntenervaringen, wachttijden, het risico op infecties en de hoeveelheid risicovolle operaties. Volgens de NVZ worden de kwaliteitsvensters vooral bezocht om te kijken hoe andere patiënten over het ziekenhuis oordelen. Ook wordt er veel gekeken naar het werk van artsen en risicovolle operaties en worden de pagina's over wachttijden en sterftecijfers ook goed bezocht.

De vijf meest bezochte vensters zijn die van het Amphia Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Tergooi, Bernhoven Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum. Vrijwel alle algemene ziekenhuizen hebben het uniforme kwaliteitsvenster op hun website staan. De academische ziekenhuizen zullen snel volgen.

© Nationale Zorggids