Normal_reveal_linq_op_hand_22072014

Op 22 juli is voor de eerste keer een implantatie uitgevoerd met het kleinste implanteerbare hartmonitorsysteem dat momenteel op de markt is: de Reveal LINQ TM-hartmonitor. De implantatie vond plaats bij een patiënt in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, onderdeel van de Saxenburgh Groep. De ingreep is succesvol verlopen, zo meldt het ziekenhuis in een persbericht.

De Reveal LINQ is sinds medio maart 2014 op de markt. Het apparaatje is ongeveer zo groot als twee luciferhoutjes naast elkaar en is daarmee meer dan 80 procent kleiner dan andere implanteerbare hartmonitoren. Het is onderdeel van een krachtig systeem dat artsen in staat stelt om het hartritme van een patiënt drie jaar lang continu en draadloos te monitoren. De mini hartmonitor is MRI-veilig. Dit betekent dat patiënten, indien nodig, een MRI-scan kunnen ondergaan.

De plaatsing werd verricht door Bas van Bemmel, cardioloog in de Saxenburgh Groep, die werd geassisteerd door gespecialiseerd laboranten Gretha Berenst en Bennie Prenger. 'Bij mensen met sporadische onwelwordingen of verdenking op ritmestoornissen kunnen we gedurende zeer lange tijd het ritme in de gaten houden. Voorheen waren de apparaatjes die we gebruikten een stuk groter en daarmee ook het litteken en de zichtbaarheid ervan onder de huid. De nieuwe Reveals zijn veel kleiner en daarmee veel makkelijker in te brengen onder de huid en derhalve ook minder belastend voor de patiënt,' aldus de cardioloog.

Het apparaatje kan worden toegepast bij patiënten met symptomen zoals duizeligheid, hartkloppingen, flauwvallen en pijn op de borst die kunnen wijzen op hartritmestoornissen en voor patiënten met een verhoogd risico op dergelijke stoornissen. Met de Reveal LINQ TM krijgt de cardioloog een betrouwbare registratie van de hartactiviteit van de patiënt, die het stellen en opvolgen van een nauwkeurige diagnose mogelijk maakt.

© Nationale Zorggids