Normal_erasmus_universiteit_rotterdam__still_

Het tweede vervolgonderzoek naar het werk van dr. Don Poldermans is afgerond. Dat onderzoek richtte zich op publicaties die nog niet eerder waren onderzocht. Er zijn in die publicaties geen aanwijzingen gevonden voor vervalste gegevens, maar wel van bij herhaling optredende onzorgvuldigheden. Dit meldt het Erasmus MC in een persbericht.

Na rapportages in 2011 en 2012 over de wetenschappelijke integriteit van publicaties van voormalig hoogleraar dr. Don Poldermans, zijn de overige publicaties waarbij Poldermans hoofd- of leidinggevende co-auteur was, onderzocht. De commissie die dit onderzoek heeft uitgevoerd, heeft op 25 juli gerapporteerd. Het rapport is gepubliceerd op www.erasmusmc.nl.

De commissie heeft 247 wetenschappelijke artikelen onderzocht. Daarin zijn geen aanwijzingen gevonden voor het werken met vervalste gegevens. Van de nog beschikbare gegevensbestanden heeft de commissie een relevante selectie onderzocht. De onderzochte gegevens stemden op hoofdlijnen overeen met de gepubliceerde resultaten.

Wel heeft de commissie onzorgvuldigheden in de rapportage aangetroffen, die vallen onder de door de Erasmus MC Research Code gehanteerde definitie van schending van de wetenschappelijke integriteit. Deels betrof dit het rapporteren van goedkeuring door de Medisch Ethische Toetsing Commissie (METC) terwijl deze er niet was en formeel ook niet nodig was. Deze onzorgvuldigheid heeft geen gevolgen voor de betrouwbaarheid van de resultaten. Een ander deel van de onzorgvuldigheden betrof het te gunstig voorstellen van de volledigheid van de verzamelde gegevens. Dat kan theoretisch leiden tot vertekening van de resultaten, maar dat is niet meer vast te stellen. De commissie heeft ook stilgestaan bij een veel besproken onderzoek naar het beschermende effect van bètablokkers bij grote operaties (DECREASE-1). Dit onderzoek vond plaats in de jaren negentig, waardoor de gegevensbestanden grotendeels niet meer beschikbaar zijn. Mede daarom kan de commissie mogelijke twijfel over de conclusies van deze studie bevestigen noch wegnemen.

De conclusies van de eerdere commissies van 2011 en 2012 blijven onverkort van kracht. Het volledige rapport is hier te vinden.

© Nationale Zorggids