(foto: www.knaw.nl)

Het Spinoza Centre for Neuroimaging heeft sinds kort een ultra-gevoelige MRI-scanner in huis. Het 32 duizend kilo zware gevaarte werd vorige week in de nieuwbouw van het Amsterdamse onderzoekscentrum getakeld. De scanner, de vierde in Nederland, zal vanaf november in gebruik worden genomen door neurowetenschappers om onderzoek te doen naar de hersenen en hersenaandoeningen. Dit meldt academisch instituut KNAW.

Het Spinoza Centre is een samenwerkingsverband van het Nederlands Herseninstituut-KNAW, de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU), het VU Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum (AMC). Zo'n vierhonderd hersenwetenschappers uit de regio zijn aan het instituut verbonden voor onderzoek. De 7 Tesla MRI-scanner moet de wetenschappers meer inzicht geven in de werking van gezonde en zieke hersenen en beter begrip van neurologische en psychiatrische aandoeningen.
 
De scanner maakt beelden in een zeer hoge resolutie. Daardoor kan de scanner hersenactiviteit meten in de afzonderlijke lagen van de hersenschors terwijl iemand, liggend in de scanner, taken uitvoert. Ook kunnen onderzoekers anatomische details waarnemen die bij andere scanners onzichtbaar blijven waardoor het hersenmetabolisme nauwkeurig in kaart gebracht kan worden. Het apparaat werkt met een magneet die 140 duizend keer zo sterk is als het magneetveld van de aarde.
 
De 7 T scanner is aangeschaft met subsidie van het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling, de gemeente Amsterdam en de Provincie Noord-Holland.
 
© Nationale Zorggids