Normal_14066347870098_1

(Novum/AP) - Pfizer heeft in het tweede kwartaal veel minder winst geboekt dan een jaar geleden, maar dat komt vooral doordat het bedrijf vorig jaar buitensporig veel geld overhield. De Amerikaanse farmaceut zag de nettowinst eind juni dalen naar 2,9 miljard dollar (bijna 2,2 miljard euro), zo maakte Pfizer dinsdag bekend.

De winst steekt daarmee mager af tegen het nettoresultaat van 14,1 miljard euro van vorig jaar. Die was echter onder meer het gevolg van een schikking over patenten en de verkoop van een dierenmedicijnenfabrikant. Ook als die meevallers niet worden meegerekend lag de winst vorig kwartaal nog zes procent lager dan in 2013.

Toch voldoet Pfizer aan de verwachtingen van beleggers. Omgerekend per aandeel kwam de winst - gecorrigeerd voor eenmalige posten - uit op 0,58 dollar per aandeel. Analisten gepeild door Factset hadden per aandeel gerekend op een winst van 0,57 dollar.

De omzet viel - ondanks een daling - eveneens driehonderd miljoen dollar hoger uit dan voorzien. De inkomsten van Pfizer zakten vorig kwartaal met twee procent terug naar bijna 12,8 miljard dollar.