Normal_14068170880062_2

(Novum) - Het kabinet moet een extra bijdrage leveren aan de bestrijding van ebola en het ontwikkelen van een vaccin tegen de dodelijke ziekte ebola, die momenteel rondwaart in Afrika. Dat bepleit Tweede Kamerlid Roelof van Laar (PvdA) donderdag. "Ik wil dat Nederland actief bijdraagt aan oplossingen, op de korte en lange termijn. Er moet voldoende geld zijn om de ziekte te bestrijden en om een vaccin te ontwikkelen", schrijft Van Laar op de website van zijn partij.

De epidemie neemt hand over hand toe. En de hulpverlening is moeilijk, onder meer omdat westerse hulpverleners vaak wantrouwend worden bekeken, weet Van der Laar. "Ebola verspreidt zich niet snel en we kunnen de ziekte te snel af zijn, als er voldoende middelen beschikbaar zijn. Daarom heb ik de minister gevraagd om een extra bijdrage aan de bestrijding van de ziekte en het vinden van een vaccin."

Het virus dat in maart in Guinee de kop opstak heeft inmiddels in vier West-Afrikaanse landen ongeveer zevenhonderd levens geëist.