Normal_kanker

Een groep Amerikaanse oncologen stelt voor om de verschillende soorten kanker niet langer te noemen naar het lichaamsdeel waarin ze zich ontwikkelen. Zo zou borstkanker geen borstkanker meer moeten heten. Dat meldt RTL Nieuws.

Onderzoekers van de groep The Cancer Genome Atlas (TCGA) stellen dat de kwaadaardige cellen in een borst van het zelfde type kunnen zijn als die in andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld de maag. Volgens de oncologen is het efficiënter om kanker te behandelen op basis van het soort tumor, dan op basis van de plaats in het lichaam waar de tumor is ontstaan.

Het TCGA onderzocht de gegevens van 3.500 verschillende tumoren, die uit meerdere soorten weefsel kwamen. ‘We hebben die opnieuw onderzocht zonder te weten welke tumor bij welk orgaan hoorde’, zegt hoofdonderzoeker Christopher Benz. ‘Sommige tumoren konden we duidelijk herkennen – zoals nierkanker bijvoorbeeld – maar andere tumoren moesten we opsplitsen in nieuwe, unieke subgroepen. Nog anderen waren dan weer zo gelijkaardig dat we ze samen konden nemen.'

Hieruit volgt volgens de oncologen dat eenzelfde behandeling voor bijvoorbeeld alle soorten maag- en borstkanker eigenlijk niet effectief is. Toch is dat wel de manier waarop tumoren nu behandeld worden. De Belgische oncoloog Karin Haustermans denkt dat de nieuwe indeling van kankers op basis van het soort tumor kan zorgen voor een 'omwenteling in de medische wereld', omdat patiënten op die manier beter mogelijk beter te helpen zijn.

© Nationale Zorggids