Normal_dna__structuur

Genetisch onderzoek laat zien dat drie genen die voor de aanmaak van het aminozuur L-serine zorgen, het zeer zeldzame Neu-Laxova syndroom kunnen veroorzaken. Kinderen met dit syndroom worden vaak dood geboren. Het syndroom is daarmee de hevigste variant van L-serine stofwisselingsziekten. Het onderzoek werd uitgevoerd door onder anderen Rocio Acuña-Hidalgo van het Radboudumc, zo meldt het Nijmeegse ziekenhuis in een persbericht.

Het Neu-Laxova syndroom is een zeer zeldzame aandoening die bij minder dan één op de miljoen kinderen voorkomt. Vaak worden deze kinderen dood geboren. Ze hebben een ernstige groeiachterstand en verschillende lichamelijke vervormingen. Een eerder onderzoek dit jaar wees uit dat een mutatie in het PHGDH-gen veroorzaker is van het Neu-Laxova syndroom. Dit gen zorgt voor de eerste stap in de aanmaak van het aminozuur L-serine in het lichaam.

In het onderzoek van Acuña-Hidalgo en haar collega’s worden nu ook twee andere genen aangewezen als veroorzakers van Neu-Laxova. In vier families waar de ziekte voorkomt werd een afwijking in het gen PSAT1 gevonden, dat zorgt voor de tweede stap in de aanmaak van L-serine. Bij één familie bleken mutaties in het gen PSPH, dat voor de laatste stap in L-serine productie zorgt, de veroorzaker van het syndroom. Het was al bekend dat deze genen betrokken zijn bij diverse stofwisselingsziekten, maar nog niet dat zij ook allemaal het ernstige Neu-Laxova syndroom kunnen veroorzaken.

L-serine is een aminozuur dat een belangrijke grondstof is voor enzymen en andere moleculen die nodig zijn voor een gezonde stofwisseling. Het lichaam kan dit aminozuur normaal gesproken zelf aanmaken en hoeft het niet binnen te krijgen via de voeding. Kinderen met een aangeboren L-serinetekort worden klein geboren en hebben een kleine hoofdomtrek en herseninhoud. Zij hebben een ernstige psychische en motorische achterstand in de ontwikkeling. Daarnaast hebben kinderen met een PHGDH-defect epileptische aanvallen die niet of nauwelijks onder controle te krijgen zijn met medicatie. Bij embryo’s met het Neu-Laxova Syndroom zijn de L-serine tekorten zo sterk dat zij niet levensvatbaar zijn.

Onderzoekscoördinator Alexander Hoischen noemt het onderzoek naar deze zeldzame genetische syndromen waardevol. 'Het leert ons veel over de genetica van de embryonale ontwikkeling, wat ons uiteindelijk bruikbare inzichten op kan leveren over het ontstaan en de behandeling van stofwisselingsziekten.'

© Nationale Zorggids