Normal_bloed

Een experimenteel geneesmiddel dat is ontwikkeld om het ijzergehalte in bloed te helpen reguleren lijkt een veelbelovende behandelmethode voor ontstekingsgerelateerde bloedarmoede te zijn. Dit blijkt uit de eerste studie naar de behandeling van mensen met het geneesmiddel lexaptepid. De onderzoekers Lucas van Eijk en Peter Pickkers publiceerden hun bevindingen in Blood, het tijdschrift van de Amerikaanse Vereniging voor Hematologie. Dat meldt het Radboudumc.

Bloedarmoede treedt op wanneer er een tekort is aan rode bloedcellen. Het lichaam van een patiënt met bloedarmoede krijgt onvoldoende zuurstof, doordat er minder rode bloedcellen zijn die het ijzerrijke eiwit hemoglobine kunnen transporteren. Als gevolg van dit zuurstoftekort kunnen symptomen zoals zwakte en vermoeidheid optreden. De meest voorkomende vorm van bloedarmoede bij patiënten in het ziekenhuis is ontstekingsgerelateerde bloedarmoede. Deze aandoening ontstaat als een immuunrespons wordt geactiveerd als gevolg van ziekte of een infectie.

Het bestrijden van de onderliggende aandoening of infectie is momenteel de enige behandelmethode voor ontstekingsgerelateerde bloedarmoede. Van Eijk en zijn collega’s onderzochten aanvullende mogelijkheden voor patiënten bij wie de ontsteking moeilijk te behandelen is, of bij wie de oorzaak van de ontsteking onbekend is. Bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen van bloedziekten richtten de onderzoekers zich op hepcidine, aangezien dit hormoon een centrale rol in de ijzerregulatie speelt. In dierstudies is de hepcidineremmer lexaptepid effectief gebleken bij het behandelen van ontstekingsgerelateerde bloedarmoede. Hepcidine wordt geïnactiveerd door lexaptepid, waardoor het ijzertransport naar het bloed gehandhaafd blijft.

De werking van het middel lexaptepid werd getest op 24 gezonde volwassen mannelijke vrijwilligers om de effectiviteit op mensen te kunnen onderzoeken. De deelnemers kregen lexaptepid of een placebo toegediend. Ze kregen een lage dosis van een bacterie, zodat er op gecontroleerde wijze een ontstekingsreactie teweeg werd gebracht. Na dertig minuten kregen ze lexaptepid of een placebo toegediend. Bij de groep die de placebo had gekregen was de hoeveelheid ijzer in het bloed na negen uur afgenomen. In de andere groep kon deze afname worden voorkomen door de behandeling met lexaptepid.

De onderzoekers noemen de resultaten bemoedigend. 'Het is bemoedigend dat bij gezonde vrijwilligers met behulp van lexaptepid adequate ijzerspiegels in het bloed werden gehandhaafd zonder dat de immuunrespons werd onderdrukt', zegt Van Eijk, 'We verwachten dat deze nieuwe therapie met verder onderzoek tot een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven kan leiden bij chronisch zieke patiënten.'

© Nationale Zorggids