Normal_hart_monitor

Een nieuw medicijn dat in Zwitserland is ontwikkeld voor de behandeling van hartfalen, blijkt zeer effectief. Een middel van de farmaceut Novartis blijkt twintig procent meer patiënten in leven te houden dan de behandeling die tot nu toe standaard wordt toegepast, zo blijkt uit een onderzoek dat dit weekend werd gepubliceerd in het vakblad The New England Journal of Medicine. Dat meldt de Telegraaf.

Hartfalen is een (meestal chronische) aandoening aan het hart waardoor deze niet genoeg bloed door het lichaam kan pompen. Een op de vijf mensen wordt getroffen door hartfalen, waarvan de helft binnen vijf jaar komt te overlijden. Het onderzoek met een nieuw experimenteel middel werd uitgevoerd onder 8442 patiënten, waarvan twintig procent langer in leven bleef dan wel minder snel in het ziekenhuis hoefde te worden opgenomen. De uitkomst van het onderzoek kan mogelijk verandering brengen in de behandeling van de ziekte. Nu wordt hartfalen standaard behandeld met het medicijn Enalapril.

David Epstein van Novartis verwacht veel van het nieuwe middel. 'In een tijdperk dat de wereld zo gericht is op de kosten van de gezondheidszorg en wanneer je ziet dat een medicijn het aantal ziekenhuisopnames zo drastisch reduceert, dan helpt dit medicijn niet alleen mensen langer te leven en zich beter te voelen, maar het kan ook een bijdrage leveren aan het verlagen van de kosten van de zorg', aldus Epstein.

© Nationale Zorggids