Minister van Volksgezondheid Edith Schippers

(Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat zich beraden op het advies van de commissie-Borstlap om de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op te splitsen, zodat de organisatie niet langer een dubbele taak heeft. Dat laat de bewindsvrouw dinsdag weten na de presentatie van het rapport in Den Haag.

Schippers herkent het geconstateerde 'spanningsveld' tussen de verschillende rollen die de NZa op dit moment heeft. De organisatie is momenteel verantwoordelijk voor zowel het opstellen en controleren van de regels voor ziekenhuis en zorgverzekeraars. De minister gaat zich beraden op de vraag of die bundeling van taken 'ideaal' is.

De bewindsvrouw noemt het rapport van de commissie 'gedegen', maar omzeilt de kritiek die wordt geuit op haar ministerie. Dat zou zich te veel bemoeien met het werk van de NZa. De relatie is volgens het rapport toe aan een 'forse onderhoudsbeurt'. De minister stelt dat de zorgautoriteit en het ministerie, hoewel het soms langs de randen schuurt, 'in hun onderlinge verkeer binnen de geldende verantwoordelijkheidsverdelingen handelen'.

De conclusies en aanbevelingen die de commissie doet op het terrein van het personeels- en ict-beleid worden door Schippers onderschreven. Volgens het rapport moet het beleid 'sterk' worden verbeterd. Om dat te realiseren draagt de minister de NZa op om binnen drie maanden met plannen te komen om 'de tekortkomingen grondig aan te pakken'.

Over NZa-klokkenluider Arthur Gotlieb, die begint dit jaar zelfmoord pleegde en met zijn bezwaarschrift de misstanden binnen de zorgautoriteit aan de kaak stelde, schrijft Schippers dat zijn overlijden binnen de NZa 'grote indruk' heeft gemaakt. Ze spreekt verder nogmaals haar medeleven uit met zijn familie en andere nabestaanden.

Het rapport van de commissie-Borstlap is in opdracht van Schippers opgesteld. Ze laat weten later met een uitgebreide reactie te komen.