Normal_dieet__afvallen

Mensen die willen afvallen boeken betere resultaten met het volgen van een koolhydraatarm dieet dan wanneer ze zich houden aan een dieet met weinig vet. Dat is aangetoond in een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine. Dat meldt het NRC.

Het verliezen van overtollig lichaamsgewicht blijkt beter te gaan met een dieet met weinig brood, aardappelen, pasta, rijst, koekjes en suiker dan met een dieet waarbij alleen vet wordt vermeden. Het effect van de zogenoemde 'low carb' diëten werd in de nieuwe studie op de lange termijn bekeken. Hieruit blijkt dat door de beperking van koolhydraten meer kan worden afgevallen dan door de beperking van vet.

Bijna 150 deelnemers met een lichaamsgewicht van bijna 100 kilo werkten mee aan het onderzoek. De helft volgde een dieet waarbij vet uit hun voeding werd weggelaten. Deze mensen waren na een jaar gemiddeld 1,8 kilo lichter. De deelnemers die hun inname van koolhydraten verminderen, vielen gemiddeld 5,3 kilo af.

'Low carb' betekent een inname van minder dan 40 gram koolhydraten per dag. Daarin zit ongeveer tien procent van de dagelijkse hoeveelheid calorieën. Voor mensen met een normaal eetpatroon adviseert De Nederlandse Gezondheidsraad 40 tot 70 procent van de energiebehoefte uit de koolhydraten te halen.

© Nationale Zorggids