Normal_human_lungs_longen

Een nieuw middel tegen astma laat veelbelovende resultaten zien. Het is bedoeld voor patiënten bij wie inhalatiemedicijnen niet helpen, waardoor ze langdurig aangewezen zijn op de ontstekingsremmer prednison, wat veel nare bijwerkingen heeft. Met het nieuwe middel kon een groot deel van de patiënten helemaal zonder de ontstekingsremmer. Dat meldt het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum (AMC).

Het middel waar het om gaat, mepolizumab, is een zogenoemde biological. Dit is een eiwit dat van nature in het lichaam voorkomt. Dit eiwit remt bepaalde witte bloedcellen die in grote hoeveelheden actief zijn bij mensen met ernstig astma. Mepolizumab is in 14 landen getest bij een groep van 135 patiënten. Het AMC behandelde er 13.

‘Al tientallen jaren wachten we op een beter alternatief voor prednison. Het lijkt erop dat we dat gevonden hebben’, zegt prof. dr. Liesbeth Bel, hoofd van de afdeling Longziekten van het AMC. Zij is eerste auteur van een artikel in The New England Journal of Medicine (NEJM) waarin de resultaten staan van een studie bij 135 patiënten met ernstig astma. Vanmiddag worden de resultaten bekendgemaakt op een congres in München. Aan de studie deden patiënten mee met een ernstige vorm van astma, die niet te behandelen is met inhalatiemedicijnen. Hierdoor zijn ze aangewezen op de ontstekingsremmer prednison. Deze ontstekingsremmer doet wat hij moet doen, maar prednison geeft na verloop van tijd ernstige bijwerkingen, waardoor artsen het medicijn liever niet voor langere tijd voorschrijven.

In de dubbelblinde studie kregen patiënten die al vele jaren dagelijks prednison slikken eenmaal in de vier weken een injectie met mepolizumab of een placebo. Vervolgens werd de hoeveelheid prednison over een periode van een half jaar afgebouwd. Dat afbouwen ging door zolang de patiënten meldden dat ze zich goed voelden. Een groot aantal van hen kon helemaal stoppen met prednison. Anderen zijn nog aan het afbouwen of hebben de dagelijkse dosis prednison met gemiddeld vijftig procent kunnen terugbrengen.

Bijwerkingen van het nieuwe middel waren er niet; de neveneffecten die gemeld werden, hadden meer met de astma te maken dan met de biological. Het aantal astma-aanvallen dat de patiënten met de prednison nog steeds hadden, verminderde door het nieuwe middel met een derde. Het nieuwe middel is momenteel alleen verkrijgbaar voor patiënten die meedoen aan een onderzoek. Daarna moet mepolizumab nog op de markt worden toegelaten en zullen de zorgverzekeraar bepalen wanneer het middel wordt vergoed.

© Nationale Zorggids