Normal_alpe_d_huzes_kanker

Voor mensen met kanker van bloed, lymfklier of beenmerg wordt hard gewerkt aan meer gerichte behandelmethoden, gebaseerd op het bepalen van DNA-veranderingen. Hoogleraar hematopathologie prof. dr. Daphne de Jong van VUmc leidt in Nederland een aantal onderzoeken op dit gebied. Woensdag 10 september spreekt ze haar oratie uit in het VUmc.

De hematopathologie bestudeert veel verschillende kwaadaardige vormen van lymfklier-, bloed- en beenmergziekten. Deze ziekten zijn ieder afzonderlijk relatief zeldzaam, maar samen treffen zij jaarlijks zo’n 4.500 nieuwe patiënten. Tot nu toe werden patiënten met lymfklierkanker behandeld met weinig specifieke standaardbehandelingen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de meest voorkomende soort van agressieve B-cel lymfomen. 'In veel gevallen is dit tamelijk succesvol, maar in nog meer gevallen nog lang niet goed genoeg', betoogt De Jong in haar oratie.

Met een nieuwe 'behandeling op maat' wordt nu een programma ontwikkeld om patiënten met agressief B-cel-lymfoom (een vorm van lymfklierkanker) op basis van hun specifieke DNA-veranderingen gericht kunnen behandelen. De Jong: 'We verwachten dat een behandeling specifiek gericht juist op die DNA-veranderingen heel effectief zal zijn en de overlevingskansen voor deze patiënten enorm zal verbeteren.'

Deze nieuwe aanpak wordt mogelijk gemaakt door drie grote subsidies van het KWF/Alpe d'Huzes-programma. De Jong en haar collega’s werken binnen VUmc Cancer Center Amsterdam (VUmc CCA) aan de methodes om voor individuele patiënten de meest geschikte middelen te selecteren. Begin 2015 zal het eerste klinische onderzoek, dat hiervan gebruikt maakt, van start gaan.

© Nationale Zorggids