Normal_militair_verpleegkundige_leger_

(Novum) - Werknemers van defensie zijn op veel meer plekken blootgesteld aan de kankerverwekkende stof chroom-6. De onderzoeken die minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft ingesteld, richten zich op vijf NAVO-werkplaatsen, maar op zeker nog tien werkplaatsen zijn werknemers blootgesteld aan veel te hoge concentraties, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag naar aanleiding van berichtgeving hierover van de NOS.

Bijna tweehonderd werknemers van de NAVO-depots zeggen dat ze ziek zijn geworden door hun werk met camouflageverf die chroom-6 bevat. De gemeten concentraties zouden ver boven de veiligheidsnorm uitstijgen. Tot eind jaren negentig werden medewerkers er echter niet of nauwelijks tegen beschermd.

Bij in ieder geval tien luchtmachtonderdelen zijn volgens de NOS concentraties gemeten waar de norm tot wel tweehonderd keer zou zijn overschreden. De NOS baseert zich hierbij op arbo-rapporten die zijn opgesteld tussen 1999 en 2001. Ook medewerkers van de voormalige scheepswerf RDM en de marinebasis in Den Helder zouden gezondheidsklachten hebben.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie laat weten dat de berichten over de tien luchtmachtonderdelen waar medewerkers ook zijn blootgesteld aan de stof niet nieuw zijn. "De minister heeft in de beantwoording van Kamervragen aangegeven dat ook op andere plekken met chroomhoudende verf is gewerkt."

De kwestie over de luchtmachtonderdelen speelde zich volgens de zegsman eind jaren negentig af. "Dat is uitgebreid onderzocht en naar de Kamer gegaan." Op basis van de onderzoeksresultaten werden veiligheidsmaatregelen genomen en is voorlichting gegeven aan personeel. Ook is personeel geregistreerd. Daardoor kwam de melding in hun personeelsdossier terecht. "Mochten die mensen ooit klachten krijgen, dan maakt dat voor de arts makkelijker een diagnose te stellen." Ook voor het indienen van een claim zou zo'n registratie helpen, vertelt de woordvoerder.

Het onderzoek richt zich volgens de zegsman momenteel vooral op het NAVO-depot in Brunssum, dat destijds niet werd betrokken in het onderzoek. Ook zijn alle medewerkers die bij de NAVO-depots hebben gewerkt opgeroepen zich te melden bij een meldpunt. Volgens de zegsman staat het momenteel echter al het defensiepersoneel dat met de verf heeft gewerkt vrij zich te melden. "Dan kunnen wij ze laten registreren en goed informeren."

Militaire vakbond VBM wil ondertussen dat het onderzoek wordt verbreed. VBM-voorzitter Jean Debie zegt tegenover de NOS niet te begrijpen dat het onderzoek zich alleen richt op de NAVO-werkplaatsen, 'terwijl duidelijk is dat krijgsmachtbreed werknemers zijn blootgesteld'. Hennis laat weten dat het verzoek tot een breder onderzoek haar nog niet heeft bereid. "Als daartoe aanleiding is, zal ik niet aarzelen om het onderzoek te verbreden."