Normal_baby_voetje

De sluiting van de afdeling verloskunde van het Diaconessenhuis in Meppel is terecht, aldus minister Schippers. Vorig jaar overleed baby Ryan; zijn moeder moest naar het ziekenhuis in Zwolle voor een keizersnee omdat de afdeling verloskunde in Meppel is gesloten. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet geen verband tussen de sluiting en het overlijden van de baby. Dit meldt Skipr.  

Op maandag besteedde het tv-programma Dit is de Dag Onderzoek van de EO aandacht aan het overlijden van baby Ryan vorig jaar. De ouders van de baby wonen in Meppel, dichtbij het Diaconessenhuis. Zij moesten echter naar het ziekenhuis in Zwolle voor een keizersnee omdat de afdeling verloskunde in Meppel is gesloten. Volgens verloskundigen in het tv-programma is het sluiten van de afdeling Meppel medeoorzaak van het overlijden van de baby. Enkele dagen na de bevalling overleed de baby vanwege langdurig zuurstofgebrek tijdens de bevalling. 
 
Sinds 1 juli 2012 is de acute verloskunde van het Diaconessenhuis definitief overgeplaatst naar de Isala Klinieken in Zwolle. Volgens het regiomaatschap gynaecologie was deze maatregel nodig om kwalitatief goede en veilige verloskundige zorg voor moeder en kind te kunnen garanderen. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) vreest dat de babysterfte in Nederland weer zal toenemen. De sluiting van verloskundeafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zorgt voor te lange reistijden naar het ziekenhuis en hogere risico's op overlijden, aldus de KNOV. 
 
In een reactie op de reportage laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weten ook geen verband te zien tussen de sluiting en het overlijden van de baby. Zij schrijven: "Die situatie is feitelijk niet anders dan in welke plaats op 20 minuten afstand van een ziekenhuis met een verloskundeafdeling.”
 
© Nationale Zorggids