Normal_ebolavirus_ebola_virus

(Novum) - Twee Nederlandse artsen zijn in Sierra Leone mogelijk besmet geraakt met het ebolavirus. Ze zijn vorige week tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Yele in aanraking geweest met een patiënt die later ebola bleek te hebben, laat de Lion Heart Foundation weten.

De artsen, Edri Huizenga en Nick Zwinkels, droegen tijdens het contact geen beschermende kleding omdat toen nog niet bekend was dat de patiënt besmet was met het virus. De patiënt zou inmiddels zijn overleden. De Nederlanders hebben nog geen symptomen, maar de ziekte openbaart zich meestal pas na een paar weken.

De artsen komen volgens de Lion Heart Foundation zaterdag terug naar Nederland. Ze kunnen niet met een gewone lijnvlucht komen, omdat ze anderen kunnen besmetten. Eenmaal in Nederland worden ze vermoedelijk in quarantaine geplaatst.

De artsen komen uit Reeuwijk en Apeldoorn. De kliniek in Yele waar ze werkten, die zich richtte op het bestrijden van malaria en kindersterfte, is inmiddels door de overheid gesloten.

In Bangkok is een 52-jarige Nederlander in quarantaine geplaatst omdat gevreesd wordt dat hij besmet is met het virus. Volgens de Thaise krant The Nation kwam de zakenman met hoge koorts terug in Thailand van een reis uit Nigeria.