Normal_hersenen_scan

Zo'n 600 tot 700 neurochirurgen van over de hele wereld zullen van 17 tot en met 20 september deelnemen aan een congres in Maastricht over onder meer Deep Brain Stimulation (DBS). Het congres wordt namens de European Society for Stereotactic and Functional Neurochirurgy georganiseerd door hoogleraar neurochirurgie Yasin Temel van het Maastricht UMC+, zo meldt het ziekenhuis in een persbericht.

DBS is een techniek die wordt toegepast bijvoorbeeld bij patiënten met bewegingsstoornissen zoals de ziekte van Parkinson en psychiatrische aandoeningen zoals het syndroom van Gilles de la Tourette. Bij de techniek worden een of meer elektroden diep in de hersenen aangebracht. Deze elektroden worden met draadjes onder de huid verbonden met een batterij (pulsgenerator) in de buik, die continu stroomstootjes geeft naar de gebieden in de hersenen waar de elektroden zijn aangebracht. Op deze manier worden de symptomen die horen bij het ziektebeeld, onderdrukt. De frequentie en sterkte van de pulsen kan van buitenaf ingesteld worden.

In het Maastricht UMC+ wordt er voortdurend onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen, 'slimmere' stimulaties en het verminderen van bijwerkingen. Zo is het multidisciplinaire team van neurologen, neurochirurgen, psychiaters en psychologen momenteel bezig met toepassing van DBS bij bepaalde psychiatrische aandoeningen zoals obsessieve compulsieve stoornis (bijvoorbeeld smetvrees). Ook wordt er voortdurend gewerkt aan verfijning van de techniek om bijvoorbeeld bijwerkingen te verminderen. Bekend is dat het karakter van mensen kan veranderen door toepassing van DBS. Die bijwerking is inmiddels aanzienlijk teruggedrongen door verbetering van de techniek na wetenschappelijk onderzoek.

Op het congres in Maastricht zullen de aanwezige neurochirurgen op de hoogte worden gebracht van deze laatste medisch-wetenschappelijke ontwikkelingen. Verder zal er ook aandacht worden besteed aan de meest recente ontwikkelingen in de radiochirurgie en in de neurochirurgische behandeling van pijn en epilepsie. Het congres vindt plaats in het Maastrichtse congrescentrum MECC. Meer informatie over het congres is te vinden op de website van de European Society for Stereotactic and Functional Neurochirurgy: www.essfn2014.org.

© Nationale Zorggids